1987-2017: 30 jaar Stretchhood van prototype tot industriële standaard
22 december 2017
De allereerste stretchhood machine werd, om precies te zijn, op 23 mei 1987 op de stand van Vermeulen Ingenieursbureau tijdens de Victam beurs in Utrecht officieel aan het publiek getoond. Tijdens deze wereldpremière waren zowel de bezoekers als concurrenten het over één ding eens: de stretchhood was en is het verpakkingsconcept van de toekomst.
De reacties waren ronduit positief en dit betekende de start van een nieuw tijdperk op het gebied van eindverpakkingen voor pallets.
Na meer dan 30 jaar is de rekhoes niet meer weg te denken uit de verpakkingsketen en zelfs uitgegroeid tot de industriële standaard als het gaat om het waterdicht verpakken van pallets. Maar natuurlijk zijn er ook alternatieven. De rekwikkelaar wordt bijvoorbeeld vaak als half-automatische oplossing toegepast als het gaat om lagere capaciteiten, of een eindverpakking waar minder eisen aan worden gesteld. Waar de rekhoes in de beginjaren vooral werd gebruikt voor het verpakken van pallets met zakken, zijn de toepassingen inmiddels sterk uitgebreid. Inmiddels wordt de rekhoes onder andere gebruikt voor het verpakken van pallets met stenen, tegels, dozen, trays, emmers, zakken, kratten, big bags en isolatiematerialen.
Het rekhoessysteem werkt daarbij als volgt: de pallet met product wordt via een transportbaan naar de machine getransporteerd. Vóór de machine wordt de hoogte van de pallet gemeten. De machine opent de buisfolie, wikkelt deze op de juiste lengte af op de vier rekbeugels waarna de bovenkant wordt dichtgelast en de hoes van de folierol wordt afgesneden. De hoes wordt met behulp van de 4 hoekbeugels tot het juiste formaat opgerekt en vervolgens over het pakket getrokken. De folie kan nu óf onder de pallet worden aangebracht óf op de palletklossen worden afgerold, waardoor de pallets in een automatisch (hoogbouw) magazijn kunnen worden getransporteerd. Indien er grotere variatie in palletomtrek is, kan er gekozen worden voor een “meer-formaat” machine die gebruik maakt van meerdere folierollen waartussen automatisch gewisseld kan worden. Zo wordt een optimale verpakking gewaarborgd zonder dat het productieproces onderbroken hoeft te worden.
De stretchhood biedt vele voordelen:
- Kwalitatief hoogwaardige verpakking
- Regenwaterdicht
- Flexibel, ook na het aanbrengen
- Labels leesbaar door de folie
- Geen brandgevaar
- Goede ladingsstabiliteit
- Plakt niet aan de lading
- Folie makkelijk te verwijderen
- Reclameopdruk op de folie mogelijk
- Volautomatische systemen met hoge capaciteiten
- Betrouwbare en onderhoudsarme machines
- Diefstalpreventie
Neem gerust contact op voor meer informatie over deze machine of onze andere strechhoodmachines.